ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ЗА ДОПОМОГОЮ МУЗИЧНИХ ТВОРІВ

Рубрика конференции: Секция 11. Германские языки
DOI статьи: 10.32743/25419870.2021.12.49.313307
Библиографическое описание
Сагратова К.Э. ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ЗА ДОПОМОГОЮ МУЗИЧНИХ ТВОРІВ / К.Э. Сагратова // Культурология, искусствоведение и филология: современные взгляды и научные исследования: сб. ст. по материалам LV Международной научно-практической конференции «Культурология, искусствоведение и филология: современные взгляды и научные исследования». – № 12(49). – М., Изд. «Интернаука», 2021. DOI:10.32743/25419870.2021.12.49.313307

ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ЗА ДОПОМОГОЮ МУЗИЧНИХ ТВОРІВ

Сагратова Каріна Едуардівна

викл. кафедри англійської філології і перекладу Hаціоналного авіаційного университету,

Україна, м. Київ

 

 FOREIGN LANGUAGE LEARNING WITH THE HELP OF MUSICAL COMPOSITIONS

Karina Sagratova

Teacher, English philology and translation department National Aviation University,

Ukraine, Kyiv

 

АНОТАЦІЯ

Ціль. Висвітлити взаємозв’язок музичних творів, використаних у процесі навчання іноземної і здатності більш ефективного запам’ятовування матеріалу.  

Метод. Опис попереднього досвіду викладачів, які застосовували музику у навчанні та досліджень вчених. Демонстрація певних практичних методів застосування музикальних творів у процесі вивчення іноземної мови. 

Результат. Зацікавленість до вивчення іноземної мови формується на основі культурних інтересів і музикальних смаків учня\студента.

Висновки. Створення творчої атмосфери для учнів\студентів під час вивчення іноземної мови, сприяє легшому і глибшому засвоєнню нової інформації та кращому її запам’ятовуванню.

ABSTRACT

Background. To highlight interconnection of music which is used in educational process of foreign language and more effective assimilation.

Methods. Description of before experience of teachers who used music in the teaching process and also scientists’ research. Demonstration of a certain practical methods of music involvement into foreign language learning.   

Result. Interest in foreign language learning is formed on a base of peers’ cultural interests and musical tastes.

Conclusion. Arrangement of creative atmosphere for peers during their foreign language learning contributes to easier and deeper assimilation and remembering of a new information. 

 

Ключові слова: вивчення іноземної, музика, мотивація вивчення мови.

Keywords: studying a foreign language, music, motivation of learning language.

 

Музика та пісня виховують зростання мови. Для немовлят музика та мова настільки взаємопов'язані, що "усвідомлення музики є критично важливим для розвитку мови дитини і навіть допомагає закріпити зв'язок між немовлям та матір'ю" [4, с.37]. Дослідження в лабораторії навчання немовлят в Університеті Вісконсіна свідчать про те, що "немовлята навчаються швидше зі співаної мови, ніж з розмовної мови" [12]. Крім того, ми знаємо, що перебільшені голосові перегини, відомі як "мотереза", музичний, співочий спосіб говоріння, що використовується матерями у всіх культурах, допомагають дітям переходити на розуміння мови. Як пояснює Діана Дойч, "межа між мовою та піснею може бути дуже крихкою" [4, с.37].

100 років тому французький вчений П’єр Пол Брока (1824–1880) визначив у лівій фронтальній півкулі мозку область, в якій обробляється синтаксис мови. А століттям пізніше за допомогою магнітної енцефалограми, дослідники виявили, що музичний синтаксис був оброблений тою самою областю, названою областю Брока. Таким чином дослідники виявили, що область Брока реагує однаково на дисонацію музики та неграматичні речення. Цей висновок підказав тісний зв'язок між схемою діяльністю, знайдену як у музиці так і в мові.

Порівняно нещодавні дослідження виявили, що реєструються емоційні реакції на звуки музики у лімбічній системі людини-одній з найдавніших областей мозку з еволюційної точки зору (Морено 2008). «Музика швидкого темпу здебільшого… створює фізичні зміни пов’язані зі щастям слухачів» - виявив дослідник університету Корнел [8, c. 2]. Ми чітко бачимо, що експерименти з музикою розповсюджуються на багато областей мозку, не тільки на одну чи дві.

Автори однієї статті [15] об'єднали свої результати в рамки, які можуть пояснити взаємозв'язок мистецтва та інтелекту. Простіше кажучи, процес починається з цікавості, яка пронизана переживанням форми мистецтва; ця цікавість створює мотивацію та інтерес і призводить до посиленої уваги, і коли ми перебуваємо в настороженому стані підвищеної уваги, виникає нове навчання [15.]. Оскільки музика є спонукальною, вона дозволяє розуму «тренувати увагу» і приводить у рух ці процеси навчання.

Для викладачів це означає, що посилення уваги в наших аудиторіях за допомогою музики може створити атмосферу, сприятливішу для навчання.

Музика та вивчення іноземної мови

Музика пропонує особливі переваги для тих, хто вивчає нову мову. Як ви, напевно, знаєте з власного досвіду вивчення англійської чи інших мов, прослуховування пісень та співів - це природний і приємний спосіб практикувати нові звуки, слова та фрази. Насправді, вивчення пісні чи музичного інструменту багато в чому аналогічно вивченню мови. Нам потрібно створити та використовувати набір певних звуків, вивчати нові приклади та правила, а також опановувати «синтаксис» пісень та композицій. Як музиканти стають більш досвідченими, вони - як і у вивченні мови - роблять все щоб ближче наблизитися до цільових звуків, поки не досягнуть рівня легкості та насолоди, або « вільного володіння ».

Деякі форми музики, такі як естрадні пісні, особливо добре працюють для навчання учнів англійської мови. Тім Мерфі у своїй книзі дослідив, чому естрадні пісні виявляються настільки ефективними у навчанні англійської мови учнів англійської мови [14]. Він виявив, що естрадні пісні мають чарівне поєднання високочастотних слів, які часто повторюються та використовуються першою та другою людиною. В результаті слухачі почуваються особисто та емоційно залученими у пісню [14].

Дослідники з лабораторії нейрології в Північно-Західному університеті штату Іллінойс зробили ще одне важливе відкриття. Після порівняння двох груп студентів - тієї, яка пройшла музичну підготовку, і тієї, яка займалася фітнес підготовкою - дослідники виявили, що студенти, які пройшли групові уроки музики, досягли значного вдосконалення у «кодуванні мови» або вилученні мови з шуму [15, с.1].

У дорослих людей виникають труднощі з промовою у шумі, на вечірках та галасливих ресторанах, та ж лабораторія Північно-Західного університету встановила, що старші дорослі люди, які мають музичний досвід, краще справляються із цим завданням. Слух мови в шумі особливо важливий для тих, хто вивчає нову мову. Дослідники Майо, Флорентія та Буус (1997) з'ясували, що витягнути мовлення нової мови із шуму легше для ранніх білінгвалів і складніше для пізніх білінгвалів, оскільки "слухачі, які вивчають другу мову після раннього дитинства, ймовірно, мають труднощі з дискримінацією деяких фонем своєї другої мови, особливо коли слухова система оповита шумом »[11, с.692].

Ми знаємо, що повідомлення з послабленим контекстом в L2, такі, як у незнайомих комунікативних ситуаціях, особливо важко розшифрувати [2]. Недарма один з основних методів вивчення мови останньої половини XX століття, аудіомовний метод, використовував мовну лабораторію із навушниками, яка блокувала всі звуки, крім мови.

З цих причин ми можемо бачити, що музика є важливим ресурсом для тих, хто вивчає чи засвоює мову.

Безперечною перевагою цифрової революції є наш більший доступ до музики не тільки музики з нашої культури, але й музики з усього світу. Ми можемо дивитися концерти на YouTube, навіть якщо виконавців більше немає з нами. Ми можемо знаходити тексти пісень. Ми можемо публікувати та ділитися власними музичними творами через наші смартфони та навіть виконувати їх у прямому ефірі через соціальні мережі. І ми можемо легко дізнаватися про нових виконавців та нову музику та насолоджуватися нею зсередини та ззовні власної культури.

Далі представлені три простих ідеї уроку щодо використання музики для навчання мови. Кожна з них включає в себе слухання, говоріння, читання та письмо.

Ідея перша. Створення і розповсюдження плей листа.

Студенти створюють у своїх телефонах різні плейлисти для різних видів діяльності: один для навчання, інший для відпочинку після довгого дня та інший для тренування. Наші студенти вже роблять це рутинно. Однак, є ідея як можна використовувати їхні плейлисти у класі.

Завдання: Саундтрек мого життя [6]: Цей план уроків був створений Недімом Лапо, викладачем англійської мови середньої школи, кандидатом ESL.

Виконання:

На уроці учні створюють плейлист з шести пісень, що представляють різний час їхнього життя. З цього плейлиста вони вибирають одну з пісень, пишуть текст пісні, анотують та аналізують їх, друкують копію та діляться нею з класом. Ця діяльність поєднує п'ять областей читання, письма, аудіювання, говоріння та комунікативної компетенції [7], пов'язуючи вміст із власним життям студента.

Ідея друга. Використання караоке.

Студенти обожнюють караоке поза навчанням. На YouTube тисячі іноземних треків і їх можна програти у класі на будь-якому пристрої через інтернет на колонках, а текст пісні можна відображати на проекторі або інтерактивній дошці.

Завдання: «Бітлз» Караоке [Dalton and Lewes 2015]

«Бітлз» - одна з найбільш витривалих музичних груп.

Інтернет-опитування понад 500 викладачів ESL виявило, що пісні Beatles використовували приголомшливі 40 відсотків викладачів [10]. Пісні забезпечують природне повторення, яке не викликає відчуття «зубріжки» але може виконувати ту ж функцію.

Вибір пісні

Ви можете визначитися з піснею, яка збігається з темою вашого уроку, читанням або граматичною темою. Виходити за межі своїх цільових граматичних задач також не є порушенням. Музика це чудовий природний вступ до нових граматичних форм, багато в чому нагадуючи наше легке засвоєння першої мови.

Коли студенти збираються вивчити нову пісню через караоке, переконайтесь, що  спочатку гратиме "плюс" версія пісні (з голосом співака) та наступним кроком буде “мінус” версія , коли вони зможуть слідувати мелодії.

Ідея три. Звіт про обраного музиканта

У цьому проекті, орієнтованому на учнів, студенти практикують академічні навички, необхідні для проведення досліджень, та проводять презентацію своїм одногрупникам на основі теми, що викликає великий інтерес. Студенти практикують свої усні навички, а також свої організаційні вміння.

Завдання: Портрет музиканта

Студенти обирають музиканта, про якого хочуть дізнатися більше та представити у презентації. Проект ґрунтується на академічних навичках синтезування матеріалів з кількох джерел, порівняння та протиставлення, а також висновків.

Слід вказати часові обмеження (10–15 хвилин), з яких не більше п'яти - перегляд музичного відео разом.

Можна дати решті студентів заповнити «Форму зворотного зв’язку» - відповісти на питання щодо презентації (що сподобалося, що дізнався тощо) і зібрати їх у кінці кожної з презентацій.

Наразі існує безліч ресурсів, які надають викладачеві змогу швидко і безпомилково знаходити корисний музичний матеріал. Серед них можна виділити:

1. Lyricstraining.com - сайт музики та пісень на якому представлені тисячі музичних відеороликів, що супроводжуються версіями текстів. 

2.  Дитяча музична мережа - https: //childrensmusic.org/,  невелика, некомерційна організація.

3. Американський англійський веб-сайт Державного департаменту США має спеціально присвячену пісням та іграм для вчителів, які можна завантажувати: https://americanenglish.state. gov/culture-music-and-game-resources. Пісні представлені із записами, планами уроків, текстами пісень, плакатами, картами тощо.

4. У газеті The Guardian, що друкується в Лондоні, є безкоштовна послуга викладацьких ресурсів. Можна завантажувати плани уроків, включаючи різноманітні матеріали, орієнтовані на музику. https://www.theguardian.com/teacher- network.

 

Список джерел:

  1. Cole, K. 2011. Brain-based-research music advocacy.
  2. Cummins, J. 1981.Music Educators Journal 98 [1]: 26–29. The role of primary language development in promoting educational success for language minority students. In Schooling and language minority students:A theoretical framework, ed. Office of Bilingual Bicultural Education, California State Department of Education, 3–49. Los Angeles: Evaluation, Dissemination and Assessment Center, California State University.
  3. Dalton, C., and O. Lewes. 2015. Utilizing karaoke in the ESL classroom:The Beatles. English inTexas 45 [1]: 32–36.
  4. Deutsch, D. 2010. Speaking in tones. Scientific American Mind 21 [3]: 36–43.
  5. Ho, P., J. C. I.Tsao, L. Bloch, and L. K. Zeltzer. 2011. The impact of group drumming on social-emotional behavior in low-income children. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2011: 1–14.
  6. Lapo, N. 2016. SIOP Lesson PlanTemplate #2: Soundtrack to my life. Unpublished academic assignment for CIL505, ESL Methods. Chicago, IL: National Louis University.
  7. Lems, K., L. D. Miller, andT. M. Soro. 2017. Building literacy with English language learners:Insights from linguistics. 2nd ed. NewYork: Guilford Press.
  8. Leutwyler, K. 2001. Exploring the musical brain. Scientific American, January 23, 2–4. http://www. scientificamerican.com/article/exploring-the- musical-bra/
  9. Maess, B., S. Koelsch,T. Gunter, and A. Friederici. 2001. Musical syntax is processed in Broca’s area: An MEG study. Nature Neuroscience 4 [5]: 540–545.
  10. Martin. 2013. How to teach English infographic. KBlog. https://www.kaplaninternational.com/blog/how-to-teach-english-kaplan-infographic
  11. Mayo, L. H., M. Florentine, and S. Buus. 1997.Age of second-language acquisition and perception of speech in noise. Journal of Speech,Language,and Hearing Research 40 [3]: 686–693.
  12. McGowan, K. 2008. Music, memory, and learning. Meeting report from the Neurosciences and Music III—Disorders and Plasticity conference at McGill University, Montreal, Quebec, June 25–28. https:// www.nyas.org/ebriefings/songs-of-experience/
  13. Moreno, S. 2009. Can music influence language and cognition? Contemporary Music Review 28 [3]: 329–345.
  14. Murphey, T. 1990. Song and music in language learning: An analysis of pop song lyrics and the use of song and music in teaching English to speakers of other languages. New York: Peter Lang.
  15. Posner, M., M. K. Rothbart, B. E. Sheese, and J. Kieras. 2008. How arts training influences cognition. Arts and Cognition Monograph, 1–10. NewYork: Dana Foundation.
  16. TierneyA., J. Krizman, E. Skoe, K. Johnston, and N. Kraus. 2013.
  17. High school music classes enhance the neural processing of speech. Frontiers in Psychology 4: 1–7. Weissman, M. J. 2005. Sing about Martin.YouTube video. https://www.youtube.com/watch?v=dF3-hPT3PDI